Skip to main content

MIX OF DAYLIGHT AND ARTIFICIAL LIGHT

In the immediate vicinity of the Dessau Bauhaus building declared World Cultural Heritage architect Reiner Becker created the joint library for the university and the foundation. The existing department store dating back to GDR times was correspondingly removed and rebuilt. The cube-shaped new building features a representative, largely glazed facade overlooking Gropiusallee. Thanks to moving this building backwards the prominent vista of the striking south gable with its famous "BAUHAUS" lettering was finally restored.

Inside the library with its two sets of buildings echoes the minimized language of form of the Bauhaus era despite contemporary additions. The lighting, consisting of downlights, provide basic lighting and distribute the light homogeneously in the room. In combination with the generously sized windows this creates a pleasant mix of daylight and artificial light that invites visitors to read and while away their time.

Project data

Architecture: Reiner Becker, Berlin
Electrical design: Bauer + Zuber, Gräfenhaimichen
Photography: Werner Huthmacher, Berlin

Luminaires

ALPHABET ZONO Downlights